DE GESCHIEDENIS van ons bedrijf

Johann Theodor Wessels
geb.: 19.1.1812

Joseph Wessels
geb.: 25.5.1851

Georg Wessels
geb.: 30.4.1889

Joseph Wessels
geb.: 9.2.1919

Georg Wessels
geb.: 1952

 In Vreden is de naam Wessels al sinds de 17e eeuw bekend. De schoenmakerstraditie van onze familie begint met Gerhardus Wessels, geboren in 1717. Het is niet bekend, wanneer hij zijn meesterstuk aan het schoenmakersgilde toonde en wanneer hij zijn eigen zaak opende. Voor een gezin was een economische basis noodzakelijk, daarom kan men er vanuit gaan dat hij nog niet getrouwd was toen hij zijn zaak begon.

In onze familie geldt het jaar 1745, het geboortejaar van zijn zoon Joh. Petrus, de opvolger van Gerhard, als oprichtingsjaar van ons bedrijf. Van oprichter Gerhard en zijn zoon Joh. Petrus, zijn kleinzoon Joh. Anton (1775- 1857) en de eerste jaren van zijn achterkleinzoon Joh. Theodor (1812-1882), weten wij naast de biografische gegevens alleen, dat zij allen schoenmakers waren en waar zij hun woning en werkplaats hadden. Pas uit latere tijd zijn zakelijke gegevens bekend. Toen wij in 1995 ons 250-jarig jubileum vierden, hebben wij deze gegevens, uit 1871, laten onderzoeken. In 1871 leefde Joh. Theodor nog, maar hij had het bedrijf al aan zijn zoon Joseph (1851-1905) overgedragen. Economisch waren het moeilijke jaren voor Vreden. Veel mensen trokken weg en zochten in het Ruhrgebied een nieuwe werkkring. Het aantal inwoners daalde daardoor sterk. Het aantal schoenmakers bleef echter constant, zodat er voor elk bedrijf minder potentiële klanten overbleven. Voor Joseph Wessels was dit niet van toepassing, integendeel: de conjunctuur van zijn bedrijf steeg. Wessels had zijn succes te danken aan het goede werk dat hij leverde. Zijn schoenen hadden in die tijd al een perfecte pasvorm. Hij had gevoel voor mode, duurzaamheid en functionaliteit, een juiste verhouding van prijs en kwaliteit en vroeg een duidelijke en eerlijke prijs, in een tijd waarin men nog niet gewend was aan vaste prijzen. Tevens gaf hij extra service, door open te staan voor bijzondere wensen van zijn klanten. Tijdens het leven van Joseph Wessels kwam de industriële vervaardiging van schoenen tot ontwikkeling. Hij zag hierin grote mogelijkheden voor de toekomst. Omdat de oude schoenwinkel te afgelegen lag, kocht hij een huis in de Neustrasse. In 1905 werd het bedrijf door zijn zoon Georg Wessels (1889-1963), de grootvader van de huidige eigenaar overgenomen. Hij was de oprichter van één van de eerste orthopedische werkplaatsen in Duitsland. Ook zijn zoon Josef (1919-1981) de vader van de huidige eigenaar, was orthopedisch schoenmaker.

Diens zoons Georg (*1952) en Peter (*1956) leiden in de achtste generatie het bedrijf, waarbij de oudste voor de verkoop verantwoordelijk is en de jongste voor de productie. Vijfentwintig jaar geleden besloten zij uitsluitend grote en extreem grote maten te verkopen. Zij vervaardigen in hun eigen werkplaats kleine series schoenen, die niet als confectieartikel verkrijgbaar zijn, maar die onmisbaar zijn in een afgerond assortiment. Zij stellen aan de schoenen van hun leveranciers dezelfde eisen, als aan hun eigen producten. Georg en Peter Wessels weten uit de geschiedenis, dat hun voorouders succes hadden door een ruim aanbod, hoge kwaliteit, modieuze modellen, voordelige prijzen, correctheid en service. Op deze wijze zetten zij het bedrijf voort.

250 Jaar schoenmakerstraditie

250 Jahre Schuhe von Wessels Statt einer Festschrift: Beiträge zur Vredener Ortsgeschichte von Heinz B. Wiggers
ISBN 3-926627-19-0

lees verder:
bezienswaardigheden in Vreden

Wist u al…
 … dat wij orthopedise schoenen op maat maken, en schoenen voor onze eigen verkoop?

„Wessels verkoopt uitsluitend dames en herenschoenen in grote en extreem grote maten“